top of page

Over Paul Münstermann:

In het dagelijkse leven consultant en mede-oprichter van het automatiseringsbedrijf KEMBIT te Wijnandsrade en tot voor kort vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van Innovo, een grote stichting voor lager en speciaal onderwijs in Limburg. Sinds zijn 15e actief in de muziek, eerst als drummer, later daarbij (uit nood, want niemand anders wilde zingen) ook als zanger. Speelde onder andere in de Bergdorfkapel uit Ubachsberg (later de OBM-band), in de dialectpopgroep Effe Plat, in de Belushi Memorial Blues Brothers Band en in de grote formatie van de René Krans Band (the European Sound Company). Daarnaast speelt hij met muziekvrienden al meer dan 30 jaar in het gelegenheids-flauwekul-orkest Faustus en in het Kerstensemble Ubachsberg. Speelt naast drums een heel klein beetje gitaar, piano en trombone. Genoeg voor in de kroeg ….

Over Paul & Leo:

Paul & Leo timmeren als zang- en schrijversduo al sinds 1986 aan de artiestenweg. Schuchter begonnen als deelnemers aan het Heerlens Sjlagerkonkoer, dat zij inmiddels al negen keer (ze werden 10 keer tweede …) op hun naam schreven, braken ze in 2001 provinciaal door met hun deelname aan de Waolse Medammecour met hun liedje “Hinge gen Hergod’s vót” en, in datzelfde jaar, met een 3e plaats op het LVK met wat inmiddels hun lijflied is geworden: “D’r loemelkrieëmer”. De ultieme bekroning volgde in 2004, toen zij met “Twieëmoal aafgezeëg (en nog te kót)” het LVK voor het eerst voor Heerlen wisten te winnen. Paul & Leo zijn inmiddels regelmatig te zien op datzelfde LVK (al 11 keer in de finale) en op de grote provinciale evenementen als “de 11e van de 11e” in Maastricht, “de Boetegeweune Boetezitting” in Venlo, “de Vasteloavends Finale” in Gulpen, “de Stasie festatie” in Roermond, “’t Klonetrekke” in Kerkrade, etc. etc. Maar ook op de podia in kroegen als Pelt in Heerlen of café Dwaesj in Sittard zijn Paul & Leo graag geziene gasten.

 

Paul & Leo brachten, naast hun CD-single van “d’r Loemelekrieëmer”/“Hinge gen Hergod’s vót” inmiddels drie CD’s uit: “Doebele Boam” in 2002 en “Vuur te klauwe” in 2007. Begin 2011 verscheen een mini-album onder de alleszeggende titel “Hang de vaan oet!”, waarvan het titelnummer in 2012 door een Brabants duo werd “vertaald” naar het Nederlands en in Brabant tot “Kraker van het jaar” bij Omroep Brabant werd uitgeroepen. 

 

Paul & Leo zingen en schrijven hun eigen materiaal, waarbij regelmatig muzikale samenwerking wordt gezocht in ongewone combinaties zoals met de Coriovallum Pipe band, het schalmeiencorps Glück auf en met diverse koren. Die muzikale uitdagingen, gecombineerd met veel aandacht voor teksten in authentiek Heerlens plat, zijn de basis voor hun succes.

 

In 2009 vond in Heerlen de eerste opvoering plaats van het vasteloaveskabaret “Hinge gen Hergod’s vót”; een succesvolle voorstelling met veel aandacht voor de liedjes van Paul & Leo, met begeleiding van het Toebak Combo, een orkest met topmuzikanten uit de regio en gasten uit alle windstreken, onder regie van Hans Op de Coul. Na de uitverkochte voorstellingen zond L1 haar opnames van dit programma uit op de radio met Halfvasten. Ook in de jaren daarna zond de omroep het vasteloaveskabaret uit. In 2013 was het eerste lustrum een feit. Ter gelegenheid daarvan wordt later dit jaar een CD uitgebracht met materiaal dat exclusief voor deze voorstellingen werd geschreven. Die CD laat “de anger zie” van het duo Paul & Leo zien, met niet-vasteloaves materiaal dat het publiek heeft geraakt. De duetjes van Paul met zijn dochter Karlijn zijn een jaarlijks hoogtepunt in de shows en staan ook op de Cd.

 

In 2019 stond alweer de 11de uitvoering op de planken van het Cultuurhuis in Heerlen.

 

Paul & Leo zijn beide drager van de Groeëtorde va d’r Lachende Eëzel i Zilver, een hoge onderscheiding van de Heëlesje Vasteloavesvereniging de Winkbülle. In 2009 werden ze door Burgemeester Gresel officieel uitgeroepen tot Ambassadeurs van de Heëlesje Vasteloavend en in 2011 werden ze onderscheiden door de Samewirkende Limburgse Vasteloavesverenigingen met een “Zilveren Buut”. In 2019 werden ze tevens opgenomen in de “Hoesorde van de SLV” voor hun grote getoonde dienstbaarheid aan de SLV. Rond de vasteloavend 2019 wordt in Heerlen bij het stenen kruis op het Wilhelminaplein een plaquette onthuld ter herinnering aan hun 3x11 jarig jubileum en aan de oorsprong van hun lied en hun vasteloaveskabaret “Hinge gen Hergod’s vót”.

 

 

 

UËVER PAUL & LEO

Over Leo Keularts:

Tot aan zijn pensioenering activiteitenbegeleider bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL), geboren en getogen in Heerlen.

In het dagelijks leven activiteitenbegeleider bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL), geboren en getogen in Heerlen. Leo’s muzikale carrière begon op 7-jarige leeftijd tussen de schuifdeuren. Enthousiast geraakt door musicerende familieleden begon hij zijn loopbaan op de mondharmonica. Na slagwerk te hebben gespeeld in de harmonie, kocht hij op zijn 20ste een drumstel, waarmee hij de gelederen van de Heerlense bluesband Coupe de Blues versterkte. Oefenen deed hij samen met de legendarische Heerlens band Pi-Set, terwijl hij op het podium de open sessies frequenteerde. Leo is carnavalist en Heerlenaar: alles wat daarmee te maken heeft, heeft zijn interesse. Zo was hij jarenlang bestuurslid van Veldeke Heerlen e.o., en als zodanig mederedacteur en illustrator van het Groeët Heelesj Woadbook. Verder werkte hij onder andere mee aan de bekende vertaling van Suske & Wiske en Asterix & Obelix, waar hij telkens de Heerlense rollen voor zijn rekening nam.

bottom of page